Versterking reputatie

7

De Wilde Noordzee

De Noordzee herbergt een fascinerende onderwaterwereld met een indrukwekkende diversiteit aan zeeleven, van zalmen in Denemarken tot reuzenhaaien in Schotland. Dit bijzondere ecosysteem werd op grootse wijze in beeld gebracht in de bioscoopfilm ‘De Wilde Noordzee’, die in het najaar van 2024 in première ging. Sportvisserij Nederland was als partner nauw betrokken bij de film. Naast onze financiële bijdrage droegen we bij aan de wijze waarop het leven onder water en met name de visstand zo realistisch en meeslepend mogelijk werd vastgelegd. De Wilde Noordzee werd onder meer bekroond met een Gouden Film Award, draaide ruim 14 weken lang in bioscopen en filmtheaters in het hele land en trok ruim 144.000 bezoekers – een groot succes en een geslaagde manier om het brede publiek te laten kennismaken met de rijke natuur van onze eigen Noordzee.

VISionair

VISionair speelde in 2024 opnieuw een belangrijke rol in het informeren en inspireren van onze partners en stakeholders. Met dit wetenschappelijke glossy magazine bieden we een platform voor kennisuitwisseling en discussie over onderwerpen op het gebied van vis, visstand en aquatische ecologie. Het blad biedt diepgaande artikelen – geschreven door visdeskundigen van universiteiten en onderzoeksinstellingen – en combineert wetenschappelijke inzichten met prachtige fotografie die de onderwaterwereld tot leven brengt.

In 2024 belichtte VISionair diverse thema's die cruciaal zijn voor het behoud van onze wateren en de toekomst van de sportvisserij. Een greep uit de onderwerpen:·     

  • Vissenwelzijn: meerdere artikelen over de fysiologie van vissen in relatie tot stress en pijnbeleving. Middels een interview met Jan Staman, voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden, schetsten we een genuanceerd en positief beeld van de sportvisserij in relatie tot vissenwelzijn.

  • Onderzoek: ook in 2024 verschenen weer diverse artikelen over innovatieve methoden voor visserijonderzoek, waaronder het gebruik van telemetrie in monitoringsprojecten.

  • Herstel biodiversiteit: een terugkerend onderwerp in VISionair. In 2024 publiceerden we onder meer artikelen over de succesvolle herstelprojecten in de Rijn-Maasmonding en de positieve impact hiervan op vispopulaties.

  • Hart voor vissen: aan de hand van inspirerende voorbeelden lieten we zien hoe sportvissers bijdragen aan het behoud en herstel van de natuur in en rondom het water.

Naast het bieden van informatieve artikelen vergrootte VISionair ook in 2024 weer de betrokkenheid van de lezers. Door de gevarieerde inhoud van het blad is een platform gecreëerd waar lezers hun ervaringen en inzichten kunnen delen. In 2025 blijft VISionair zich inzetten voor het vergroten van kennis en bewustzijn rondom visserijbeheer en biodiversiteit. Door nog meer samenwerkingen met wetenschappelijke instellingen en natuurorganisaties aan te gaan, willen we onze lezers de meest actuele en relevante informatie blijven bieden. Zo blijft VISionair dé bron van verdieping en inspiratie voor iedereen die zich bezighoudt met de visstand, sportvisserij en onze wateren.

40.000
kinderen ontvingen Stekkie magazine

Stekkie magazine

Jongeren tot en met 14 jaar die in 2024 de JeugdVISpas, een gratis Online Jeugdvergunning of Kleine VISpas hadden, kregen vier keer gratis het Stekkie Magazine toegestuurd. Dit magazine stimuleert jonge sportvissers om goed en verantwoord te vissen, met aandacht voor het welzijn van de vis. Naast tips, wetenswaardigheden en vaste rubrieken biedt ‘Stekkie’ veel ruimte voor ingestuurde vangstfoto’s en visverhalen van lezers. Voor een interactievere ervaring voegen we bij veel artikelen QR-codes toe die verwijzen naar leerzame filmpjes op YouTube. Het magazine is in 2024 naar 40.000 kinderen verstuurd en op Stekkie.nl is alles online te bekijken. Op deze manier blijven we jongeren inspireren en betrekken bij de hengelsport, zowel in print als online.

Hét VISblad

Daarom bieden we Hét VISblad sinds 2024 ook volledig digitaal aan. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Duurzaam: minder papierverbruik en lagere productiekosten

  • Handig: artikelen zijn snel en eenvoudig terug te vinden

  • Interactief: directe links naar YouTube en websites

  • Praktisch: gemakkelijk te lezen aan de waterkant

In 2024 is daarnaast geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de digitale variant, waarmee Hét VISblad toegankelijk blijft voor alle sportvissers.

Hét VISblad is het magazine voor de Nederlandse sportvisser en verschijnt voor abonnees 10 keer per jaar. Het mei- en decembernummer zijn speciale regio-edities, die naast landelijk sportvisnieuws ook een middenkatern bevatten met nieuws uit de eigen regio van de VISpashouder. Deze twee edities sturen we gratis naar alle VISpashouders.

Door stijgende kosten voor papier, energie en capaciteit is de productie van het gedrukte blad fors duurder geworden. Tegelijkertijd biedt digitalisering nieuwe mogelijkheden.

Apps

De VISplanner app blijft veruit de meest gedownloade en gebruikte app onder sportvissers. Het aantal downloads steeg in 2024 van 112.115 naar 119.694, een groei van 6,76% ten opzichte van 2023. Het aantal downloads van de Vissengids app daalde van 23.495 naar 18.833 (-19,84%). MijnVISmaat kende een daling van 6.041 naar 3.789 downloads (-37,28%).

Nieuwsbrieven en e-mailmarketing

Voor een nog beter bereik via nieuwsbrieven en e-mailmarketing zetten we in 2024 verder in op gerichte mailings en optimalisatie. Door slimme segmentatie, opschoning van het mailbestand en ‘automation’ steeg het openingspercentage van de sportvissers-nieuwsbrief tot 60%.  Dit laat zien dat onze e-mailcommunicatie steeds beter aansluit op de interesses en behoeften van sportvissers.

5,5 miljoen
bezoeken op onze websites

Een greep uit de statistieken over 2024 ten opzichte van 2023:
 
Facebook blijft ons grootste communicatie- en servicekanaal. Het aantal likes op de Facebookpagina steeg naar 102.125. Het totale bereik steeg met 66,7% naar ruim 13,5 miljoen personen.

Op Instagram – waarmee we ons vooral op jongeren richten – steeg het aantal volgers van 24.000 naar 26.000, al daalde het totale bereik van 500.000 naar 470.000. Dit komt deels door minder gedeelde content en een bredere inzet van campagnes op andere kanalen.

YouTube blijft groeien. In 2024 voegden we 20 nieuwe video’s toe, genereerde het kanaal 1.734.620 weergaven en 79.460 kijkuren. Het aantal abonnees steeg met 2.000.

·LinkedIn gebruiken we vooral om ons zakelijke netwerk uit te breiden. Onze corporate pagina groeide met 19,84% naar 2.996 volgers en had een bereik van ruim 306.000 professionals; een stijging van 85,6%.

TikTok groeide in 2024 sterk door. Het aantal volgers steeg naar bijna 19.000 en de video's werden in totaal 2.077.753 keer bekeken; cijfers die illustreren dat het platform zich heeft ontwikkeld tot een belangrijk communicatiekanaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar.

Digitale media

Met een sterke online aanwezigheid en groeiende interactie blijft Sportvisserij Nederland inspelen op de digitale behoeften van sportvissers. De mooie groei in websitebezoek en mobiel gebruik die we in 2024 zagen, illustreren de impact van onze digitale platforms.

Websites
Het totaal aantal bezoeken van de 14 gemeten websites van Sportvisserij Nederland steeg in 2024 met maar liefst 61,8% naar bijna 5,5 miljoen; fors meer dan de 3,4 miljoen in 2023. Sportvissers bekeken samen in totaal bijna 20,1 miljoen pagina’s.

De drie meest bezochte websites - Sportvisserijnederland.nl (44,1%), Vispas.nl (27,74%) en Fishinginholland.nl (14,90%) - zijn goed voor het overgrote deel van alle website-bezoeken. De sterkste stijgers zijn Samenvissen (+108%), VISpas (+51%) en Fishing in Holland (+31%). MijnVISmaat kende helaas een daling (-20%) in bezoek.

Cijfers laten overduidelijk zien dat steeds meer mensen onze websites via hun smartphone bezoeken. Sportvisserijnederland.nl werd in 2024 in 69,74% van de gevallen via de smartphone bezocht, voor Fishing in Holland was dat zelfs 76,6%. De VISplanner app scoorde hierin met 82,2% het hoogst.

Ook MijnSportvisserij blijft in populariteit groeien. Het aantal bezoeken steeg met 58% ten opzichte van 2023 naar 454.000 bezoeken.

Het toeristisch platform www.fishinginholland.nl werd in 2024 ruim 508.000 keer bekeken (+31% t.o.v. 2023) door 371.518 bezoekers (+32% t.o.v. 2023), die samen bijna een miljoen pagina’s bekeken. De meest bezochte pagina’s waren de Duitstalige informatie over de VISpas, visbestemmingen en de VISplanner.

Social media
Social media zorgen voor zichtbaarheid, betrokkenheid en direct contact met de verschillende doelgroepen. Cijfers van onze kanalen op de diverse platforms tonen een groot bereik, veel interactie en een steeds uitgebreidere helpdeskfunctie.

Een bijzonder jaar voor VIS TV

Het 29e seizoen van VIS TV was op meerdere vlakken uniek. Voor het eerst in de geschiedenis van het programma bestond het seizoen niet uit 12, maar 24 nieuwe afleveringen die jaarrond te zien waren op de vertrouwde zondagen op RTL 7. Inclusief herhalingen werden sommige afleveringen tot wel vijf keer uitgezonden. De komst van Nathalie van den Berg als eerste vrouwelijke mede-presentator betekende een tweede primeur voor VIS TV.

Per aflevering van seizoen 2024 van VIS TV bereikten we gemiddeld zo’n 300.000 televisiekijkers. Daarnaast zond RTL 7 dagelijks nog eens twee afleveringen uit eerdere series uit. In totaal waren in 2024 ruim 600 VIS TV-uitzendingen te zien. Nieuw was dat zo'n 40 geselecteerde afleveringen ook op YouTube te bekijken waren, waarmee we met name jongeren bereikten. Sommige van die online afleveringen haalden uitschieters van 160.000 views.

VIS TV is voor Sportvisserij Nederland een van de belangrijkste middelen om sportvissen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Met het programma bereiken we namelijk ook de niet-sportvisser. Uit recent onderzoek door KANTAR blijkt dat 35% van de kijkers geen sportvisser is en 39% ex-sportvisser. Dit illustreert de kracht van VIS TV om sportvissen toegankelijk en aantrekkelijk in beeld te brengen – niet alleen voor sportvissers zelf maar ook voor breder publiek. Kijken naar sportvissen stimuleert ook om de sport weer op te pakken.

Sportvisserij Nederland zet haar eigen kanalen in om leden over ontwikkelingen in de hengelsport te informeren – van online tot print en van mailings tot televisie. Daarnaast voerden we afgelopen jaar voor het eerst actief persbeleid om ons werk ook in de bredere samenleving onder de aandacht te brengen. Met succes: via ‘earned media’ bereikten we miljoenen mensen met positieve berichtgeving over de maatschappelijke, ecologische en sociale waarde van de sportvisserij. Dit vergrootte onze zichtbaarheid en versterkte het draagvlak voor ons werk. In dit hoofdstuk beschrijven we de communicatieve hoogtepunten van 2024.

Campagnes en
actief persbeleid

Het jaar 2024 begon met een reeks campagnes met als insteek om binnen de thema’s mens & maatschappij en vis & water de positieve impact van de sportvisserij op natuur, samenleving en welzijn te laten zien – zowel landelijk als regionaal en lokaal. We ontwikkelden een herkenbare campagnestijl en zetten vanaf april onze eigen kanalen, advertenties en actief persbeleid via ‘earned media’ in.

Campagnes binnen het thema vis & water waren onder meer de verbetering van vismigratie, het haaionderzoek Sharkatag en steuruitzet. Die laatste twee en de ‘navigatiecursus voor forellen’ (vismigratie) bereikten via landelijke en regionale media – waaronder NOS, SBS, RTL, NPO, Nu.nl, Telegraaf en AD – miljoenen mensen. Hiermee profileerde de sportvisserij zich als autoriteit en kennispartner op het gebied van visstand.

Gezondheidseffecten
In mei 2024 zijn we ook gestart met een online campagne over de positieve effecten van vissen op de gezondheid. De campagne liep tijdens de Nederlandse Veteranendag en de Ouderen Beweegweek, bereikte in totaal 3 miljoen mensen en zorgde voor veel traffic naar onze website. Het sentiment op sociale media was unaniem positief en de campagnes zorgden voor veel zichtbaarheid en betrokkenheid.

Naast bewustwording over de gezondheidsvoordelen van sportvissen, zette Sportvisserij Nederland zich in voor kwetsbare doelgroepen. Zo is een oriënterende samenwerking gestart met een stichting die uitjes organiseerde ter ondersteuning van de traumaverwerking van politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners. In juni was de stichting aanwezig bij het VIStival-event in Putten. 

Lokale zichtbaarheid
Ook op lokaal niveau werkten we in 2024 aan meer zichtbaarheid. Zo voerden we online campagnes om de lokale gemeenschap en stakeholders beter bekend te maken met de positieve impact van de sportvisserij. Dit gebeurde o.a. in Den Haag en Almere voor thema's zoals het beheer van viswater, vissen met kwetsbare doelgroepen en maatschappelijke initiatieven, waaronder een pilot rondom samenwerking met de Voedselbank (zie ook hoofdstuk ‘Bewustwording en maatschappelijke impact’).

Met online advertenties op websites en social media hebben we ruim 20 miljoen impressies en bijna 20.000 kliks naar diverse websites gegenereerd.

Daarnaast hebben we via onze eigen kanalen een groot bereik gerealiseerd binnen onze achterban, wat onder meer blijkt uit statistieken van onze websites, nieuwsbrieven en social media. Via de Vang5-campagne riepen we sportvissers tijdens World Cleanup Day 2024 bijvoorbeeld op om massaal de waterkant schoon te maken. Met effect, want inmiddels zijn al meer dan 3.000 Vang5-schoonmaaksets verkocht.