
Onze organisatie
10



Bestuursevaluatie 2024
Op 14 november 2024 heeft het bestuur onder externe begeleiding een zelfevaluatie uitgevoerd. De nog openstaande actiepunten uit de vorige zelfevaluatie zijn inzichtelijk gemaakt en afgehandeld. Er zijn stappen gezet in de teambuilding, bestuursleden hebben elkaar beter leren kennen en er zijn opleidingen gevolgd.
De bestuursleden zijn vooral met elkaar in gesprek geweest over de afstand tussen bestuur en de werkorganisatie. Hoe vul je die rol als bestuurslid in? Wat is daarin wenselijk, ook met het oog op de toekomst? Het bestuur benadrukte dat de focus ligt op sturen op hoofdlijnen en dat hierin duidelijke stappen zijn gezet. Tegelijkertijd werd erkend dat afstand bewaren soms lastig is, vooral bij onderwerpen die binnen de portefeuille van het bestuurslid vallen. De natuurlijke betrokkenheid bij specifieke thema's kan ertoe leiden dat er meer in details wordt gesproken.
Een goede voorbereiding vanuit de werkorganisatie is essentieel voor het besturen op hoofdlijnen. Soms wordt er vanuit de werkorganisatie een beroep gedaan op een bestuurslid vanwege diens expertise. De werkorganisatie ziet het bestuur als een kritische vriend, het bestuur heeft op basis van de verstrekte stukken en de omgang met de medewerkers alle vertrouwen in de werkorganisatie.
Een belangrijk gespreksonderwerp was de governance in de nieuwe organisatie. Er werd gesproken over het verschil tussen een bestuur en een Raad van Toezicht. Hoewel het bestuur van Sportvisserij Nederland al op afstand stuurt, zal een Raad van Toezicht naar verwachting nog verder van de uitvoerende organisatie afstaan. Dit vraagt om een duidelijke rolverdeling en specifieke opdrachten voor de verschillende commissies.
De transitie naar één landelijke sportvisserijorganisatie brengt bestuurlijke uitdagingen met zich mee. Het bestuur benadrukt het belang van:
Duidelijke rolverdeling en mandatering binnen de transitie.
Heldere communicatie met alle betrokken partijen.
Gezamenlijk eigenaarschap over het proces.
De eenwording is een omvangrijk en soms gevoelig proces, waarin af en toe wrijving ontstaat. Dit wordt door het bestuur als een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van verandering gezien, mits er respectvol en constructief met elkaar wordt omgegaan.
2025 wordt het jaar waarin steeds meer naar de eenwording wordt toegewerkt. Het belangrijkste actiepunt voor het bestuur in 2025 is een zo goed mogelijke bijdrage leveren aan de transitie, zodat er een gedragen voorstel voor de eenwording kan worden gepresenteerd op de ALV van juni 2025. Met een sterke, gezamenlijke koers en heldere kaders is het doel om op 1 januari 2026 samen de officiële oprichting van de nieuwe sportvisserijorganisatie te vieren.
Tuchtrecht

In 2024 heeft Sportvisserij Nederland het Tuchtrecht ingevoerd om sportvissers die zich aan de waterkant ernstig misdragen te kunnen bestraffen. Om dit te bereiken is er een Tuchtreglement opgesteld en zijn de Tuchtcommissie en Commissie van Beroep in het leven geroepen. Deze commissies zijn inmiddels gevuld met acht kundige commissieleden. Met de inwerkingtreding van het Tuchtrecht heeft Sportvisserij Nederland een belangrijk doel uit het jaarplan 2024 gerealiseerd.
Het Tuchtrecht vormt een passend antwoord op structurele problemen binnen de handhaving. Zo ontbreekt het controleurs van hengelsportverenigingen en federaties aan sanctiemogelijkheden, aangezien zij geen wettelijke bevoegdheden hebben. Daarnaast zijn de wettelijke sanctiemogelijkheden voor opsporingsambtenaren beperkt tot boetes en in zeer zware gevallen vrijheidsstraffen, waardoor sportvissers ook na ernstige overtredingen gewoon kunnen blijven vissen. Tot slot zijn niet alle (maatschappelijk) ongewenste gedragingen door sportvissers, zoals slechte omgang met vissen, duidelijk strafbaar.
Het Tuchtrecht biedt een oplossing voor deze problemen. In het Tuchtreglement, waaraan alle (Jeugd)VISpashouders zich moeten houden, zijn specifieke handelingen expliciet strafbaar gesteld. Denk hierbij aan gedragingen die het welzijn van vissen of andere dieren onnodig schaden of het bedreigen van controleurs. De Tuchtcommissie kan aanvullende maatregelen opleggen, zoals het innemen en inhouden van de VISpas van de overtreder. Iedere VISpashouder (waaronder controleurs) en beëdigde opsporingsambtenaar kan een tuchtmelding indienen.
In 2024 vonden meerdere zittingen van de Tuchtcommissie plaats, waarin elk vier of vijf zaken werden behandeld. In enkele gevallen heeft de Tuchtcommissie zware straffen opgelegd. Zo is de VISpas ingenomen van iemand die met levend aas viste, te veel hengels gebruikte en illegaal snoek meenam. Van deze visser is ook het lidmaatschap van Sportvisserij Nederland beëindigd, waardoor het voor de persoon in kwestie onmogelijk is geworden om een nieuwe VISpas aan te vragen.
Met de invoering van het Tuchtrecht heeft Sportvisserij Nederland een belangrijke stap gezet richting een duidelijk en doeltreffend sanctiebeleid. Door ongewenst gedrag expliciet strafbaar te stellen en serieuze consequenties te verbinden aan overtredingen, wordt de sportvisserij veiliger, eerlijker en toekomstbestendiger. En zo zien we dat graag.

Juridische zaken
Het team juridische zaken heeft zich ook in 2024 weer ingespannen voor de (Nederlandse) sportvisser. Niet alleen is er een recordaantal van meer dan 600 juridische adviezen gegeven over uiteenlopende zaken (van onterechte boetes tot aan btw op huurovereenkomsten), maar er is ook geprocedeerd bij onder meer de Raad van State.
Bij deze procedures zetten wij ons in voor een duurzame sportvisserij door de visrechten die daarvoor nodig zijn te bewaken. Een greep uit onze ondersteuning:
We stonden de AUHV (Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging) bij in een procedure tegen de gemeente Utrecht. De Raad van State oordeelde dat de gemeente niet zomaar het vissen op het westelijke deel van de Haarrijnseplas kon verbieden in haar bestemmingsplan. Er loopt nog een procedure tegen de bouw van een drijvend zonnepark op de oostelijke plas.
We stonden HSV De Zeelt uit Millingen aan de Rijn bij in uitgebreide procedures tegen een beroepsvisser die visrechten claimt op de Kaliwaal.
We ondersteunden onder meer de AHV (Amsterdamse Hengelsport Vereniging) bij het beschermen van visrechten tegen het opzeggen van huurovereenkomsten door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Daarnaast voeren we juridische procedures om de vis en onderwaternatuur te beschermen. Zo zijn we er trots op dat de slepende procedure tegen een geplande waterkrachtcentrale bij Borgharen na 20 jaar definitief beslecht is. De Provincie Limburg heeft voorafgaand aan een rechtszitting de afgegeven vergunning ingetrokken, nadat de initiatiefnemer aangaf geen baat meer in de centrale te zien. Ook is het ons gelukt om de waterkrachtcentrales bij Linne, Lith en Maurik veel minder visdodend te maken. Al sinds 2015 dringt Sportvisserij Nederland er bij de Staat op aan om maatregelen te nemen tegen deze centrales om vissterfte, met name onder aal en zalm, te beperken. Dit heeft geleid tot strenge vergunningen. Deze vergunningen zijn aangevochten door de uitbaters van de centrales, Vattenfall en RWE. Maar mede door juridische inbreng van Sportvisserij Nederland heeft de Raad van State recent geoordeeld dat de strenge vergunningen in stand mogen blijven. Hierdoor moeten de centrales grote delen van het jaar stil blijven liggen. We schatten dat hierdoor tienduizend vissen kunnen ontsnappen aan een wrede dood.
Door structurele juridische inzet blijft Sportvisserij Nederland een krachtige verdediger van visrechten en natuurbelangen. Zowel voor sportvissers als voor de onderwaterwereld boeken we tastbare resultaten, die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige hengelsport.

Diversiteit en inclusie
Sportvisserij Nederland streeft naar een inclusieve en toegankelijke hengelsport voor iedereen. Om beter inzicht te krijgen in de mate van diversiteit en inclusie binnen de sport, hebben we in samenwerking met marktonderzoeksbureau Verian onderzoek uitgevoerd onder zowel leden als niet-leden.
Het onderzoek laat zien dat leden Sportvisserij Nederland overwegend als inclusief ervaren, maar dat minderheidsgroepen dit minder sterk voelen. Met name LHBTIQA+ personen en vrouwen geven aan binnen hun vereniging wel eens negatieve opmerkingen te horen.
Onder niet-leden bestaat bij een deel van de LHBTIQA+ gemeenschap en vrouwen een negatief beeld van Sportvisserij Nederland in relatie tot diversiteit en inclusie. Dit bevestigt het belang van een actieve inzet om de hengelsport voor iedereen toegankelijk te maken.
Meerdere bonden hebben een dergelijk onderzoek laten uitvoeren. Onder begeleiding van NOC*NSF zijn de resultaten met elkaar gedeeld en besproken, met als doel kennisuitwisseling en samenwerking. Door gezamenlijk te kijken naar vervolgstappen kunnen sportbonden elkaar versterken en beter inspelen op toekomstige vraagstukken.
Op basis van de onderzoeksresultaten heeft de werkgroep Diversiteit & Inclusie een plan van aanpak opgesteld. Daarnaast is de werkgroep uitgebreid met vertegenwoordigers van het VIStival, waar o.a. een meet & greet met prominente vissende vrouwen centraal stond. De onderzoeksresultaten onderstrepen ook het belang van zichtbaarheid en betrokkenheid. Daarom heeft Sportvisserij Nederland in 2024 wederom deelgenomen aan Pride Month, Pride Amsterdam en de Canal Parade.
Met deze initiatieven zetten we gerichte stappen naar een inclusievere hengelsport, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.
Privacy

Het waarborgen van de veiligheid van alle persoonsgegevens die wij als Sportvisserij Nederland verwerken, is een continu proces. Daarom blijven we voortdurend scherp op onze werkwijze en processen en passen we waar nodig ons beleid aan. In het afgelopen jaar hebben we verschillende stappen gezet om de privacy van onze leden, werknemers en andere betrokkenen te waarborgen. De naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) blijft een hoge prioriteit. Daarom hebben we diverse initiatieven geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat we aan de normen voldoen.
Aan het begin van het jaar hebben we ons verwerkingsregister bijgewerkt om een volledig up-to-date overzicht van alle gegevensverwerkingen te behouden. We willen transparant blijven over hoe we persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en opslaan. Daarom zijn we gestart met een modernisering van onze privacyverklaring, zodat deze duidelijk en begrijpelijk is voor al onze stakeholders.
De samenwerking met Team Data & ICT op het gebied van privacy is verder geïntensiveerd. Er is gesproken over mogelijke technische en organisatorische maatregelen en de zoektocht is gestart naar verdiepende trainingsprogramma’s en bewustwordingscampagnes om ervoor te zorgen dat al onze medewerkers op de hoogte zijn van de laatste AVG-ontwikkelingen. Deze initiatieven worden in 2025 uitgerold. Daarnaast onderzoeken we de impact van de stapsgewijs in werking tredende AI-verordening op onze organisatie.
In 2025 blijven we investeren in technologieën en processen die onze privacybescherming verder verbeteren. We blijven ons inzetten voor het naleven van de AVG en het beschermen van de privacy van iedereen die met ons samenwerkt.


Versterking integriteit en sociale veiligheid
Binnen Sportvisserij Nederland streven we naar een eerlijke, transparante en verantwoorde sportvisserij. In 2024 hebben we opnieuw belangrijke stappen gezet om integriteit en sociale veiligheid te versterken, zowel binnen de werkorganisatie als bij de verenigingen.
Binnen de werkorganisatie
Leidinggevenden volgden een specifieke training. Tijdens een thematisch overleg kwamen diverse vraagstukken aan bod, waaronder onderwerpen uit het nieuwe personeelshandboek. Daarnaast zijn, naast de twee externe vertrouwenspersonen voor ongewenst gedrag, ook twee interne vertrouwenspersonen integriteit opgeleid. Zij spelen een centrale rol in het waarborgen van integriteit binnen de organisatie.
Ondersteuning van verenigingen
Op de Verenigingsdag 2024 is de campagne rondom sociale veiligheid en integriteit gelanceerd – in lijn met de sectorbrede campagne van NOC*NSF op het gebied van integriteit. Tijdens een inspirerende sessie lichtte Erik Beuker de ‘4V’s voor Veiligheid’ toe:
Verenigingsbrede gedragscode
VOG’s voor vrijwilligers
Vakkundig opgeleide coaches
Vertrouwenscontactpersoon
Deze vier pijlers vormen de minimale basis voor sociale veiligheid en integriteit binnen verenigingen. Met de lancering van de campagne werd er voor het eerst intensief en structureel gecommuniceerd over dit thema, in samenwerking met een externe communicatieadviseur. Dit gebeurde o.a. via de campagneboodschappen:
“Welnee! Dat gebeurt bij ons niet. Toch?” – gericht op het herkennen van ongewenst gedrag.
“Helaas! Bij ons gebeurt het ook, ongewenst gedrag.” – over het erkennen van problemen binnen de vereniging.
De boodschap is breed verspreid via nieuwsberichten op onze website, social media en nieuwsbrieven, zowel regulier als specifiek gericht op verenigingen.
Bewustwording onder sportvissers
Onder de slogan “Iets niet in de haak? Meld het!” hebben we sportvissers gestimuleerd om incidenten te melden. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet richting een centraal meldpunt voor ongewenst gedrag. In 2024 zijn bij de vertrouwenscontactpersonen en de integriteitsmanager in totaal zeven meldingen binnengekomen.
Met deze initiatieven wordt integriteit en sociale veiligheid binnen de sportvisserij steeds beter verankerd, zodat zowel medewerkers als sportvissers kunnen rekenen op een veilige, respectvolle en integere omgeving.

Bart van Meurs
John Willems
Erwin Enter
Ger van Hout
Tom Huiberts
Sander van Kooten
Thijs de Lange
Vertegenwoordiging Sportvissers
Voor een sportbond met ruim 700.000 leden is het belangrijk om deze leden een actieve stem te geven in de organisatie. Daarom heeft Sportvisserij Nederland in 2023 de Vertegenwoordiging Sportvissers opgericht. Deze vertegenwoordiging bestaat uit maximaal dertien sportvissers en vormt een cruciale schakel tussen onze organisatie en de sportvissende leden. De vertegenwoordiging heeft één stem in de algemene ledenvergadering van Sportvisserij Nederland, maar haar kracht ligt in de adviserende rol. De exacte taken zijn vastgelegd in het Reglement Vertegenwoordiging Sportvissers.
Afgelopen jaar heeft de werkorganisatie zeven keer fysiek overleg gevoerd met de vertegenwoordiging. Daarnaast heeft tweemaal overleg plaatsgevonden tussen het bestuur van Sportvisserij Nederland en de Vertegenwoordiging Sportvissers. De vertegenwoordiging heeft haar stemrecht gebruikt op de algemene ledenvergadering van juni.
De vertegenwoordiging heeft op basis van contact met de achterban geadviseerd over uiteenlopende onderwerpen. Zo is het meldpunt vissterfte na hun advies herzien en krijgt de VISplanner bredere toepassingsmogelijkheden om zo de bereikbaarheid van het viswater te verbeteren. Denk hierbij aan meer informatielagen voor sportvisserijvoorzieningen zoals vissteigers, maar ook een meldingsmogelijkheid. Eind 2024 heeft de vertegenwoordiging ook nog een advies ingediend over de stand van de aal, inclusief een oproep om een actieplan aal op te stellen.
Met het oog op de organisatieontwikkeling heeft het bestuur besloten de termijn van de zittende vertegenwoordigers te verlengen. In het voorjaar van 2025 worden verkiezingen gehouden om aanvullende leden te werven, zodat de vertegenwoordiging in deze drukke periode goed bezet is.
Door deze actieve betrokkenheid blijft de Vertegenwoordiging Sportvissers een belangrijke gesprekspartner, die ervoor zorgt dat de stem van de Nederlandse sportvisser structureel wordt gehoord en meegenomen in het beleid.
Nationaal
Sportvisserij Nederland
Leyenseweg 115, Postbus 162, 3720 AD Bilthoven
T. 030 605 84 00
E. info@sportvisserijnederland.nl
I. www.sportvisserijnederland.nl
Meldpunt veilige en eerlijke sportvisserij
T. 030 303 09 00
Landelijk vertrouwenspunt
Centrum Veilige Sport Nederland
T. 0900 20 25 590
De Karper Sportvisserij Nederland (De KSN)
E. info@deksn.nl
I. www.deksn.nl
Vereniging Nederlandse Roofvissers (VNR)
E. p.vdborn@nederlandseroofvissers.nl
l. www.nederlandseroofvissers.nl
Vereniging Nederlandse Vliegvissers (VNV)
E. secretariaat@vnv.nu
I. www.vnv.nu
Sportvisserij Nederland is aangesloten bij:
NOC*NSF
Postbus 302, 6800 AH Arnhem
T. 026 483 44 00
E. info@nocnsf.nl
I. www.nocnsf.nl
European Anglers Alliance (EAA)
Rue de la Loi 81a, B-1040 Brussels, Belgium
T. +32 (0) 272 511 15
E. info@eaa-europe.eu
I. www.eaa-europe.org
Confédération Internationale de la Pêche Sportive
(CIPS, FIPS-Eau Douce, FIPS-Mer & FIPS-Mouche)
Viale Tiziano, 70, IT - 00196 Roma, Italia
T. +39 06 879 805 14
E. cipssecretariat@cips-fips.com
I. www.cips-fips.com
Regionale hengelsportfederaties
Sportvisserij Fryslân
Obe Veldman (voorzitter)
Kantoor: Biensma 27, 9001 XZ Grou
T. 0566 624 455
E. info@visseninfriesland.nl
I. www.visseninfriesland.nl
Sportvisserij Groningen Drenthe
Peter Brouwer (voorzitter)
Kantoor: Transportweg 13, 9482 WN Tynaarlo
T. 0592 542 890
E. info@vissen.nl
I. www.vissen.nl
Sportvisserij Oost-Nederland
Ingmar Boersma (voorzitter)
Kantoor: Almelosestraat 1, 8102 HA Raalte
T. 0572 363 370
E. info@sportvisserijoostnederland.nl
I. www.sportvisserijoostnederland.nl
Sportvisserij MidWest Nederland
Ron Gatowinas (voorzitter)
Kantoor: De Droogmakerij 42A, 1851 LX Heiloo
T. 0251 318 882
E. info@sportvisserijmidwestnederland.nl
I. www.sportvisserijmidwestnederland.nl
Hengelsport Federatie Midden Nederland
Bennie van Til (voorzitter)
Kantoor: Het Vergun 26A, 6931 KD Westervoort
T. 026 321 20 45
E. info@hfmiddennederland.nl
I. www.hfmiddennederland.nl
Sportvisserij Zuidwest Nederland
Paul van Keulen (voorzitter)
Kantoor: Biesboschweg 4a, 4924 BB Drimmelen
T. 0162 687 260
E. info@sportvisserijzwn.nl
I. www.sportvisserijzwn.nl
Sportvisserij Limburg
Arie Gramsma (voorzitter)
Kantoor: Hornerweg 2, 6041 TJ Roermond
T. 0475 350 053
E. info@sportvisserijlimburg.nl
I. www.sportvisserijlimburg.nl
Adressen sportvisserij-organisaties
Commissieleden en coaches
Federatieve wedstrijdcoaches
Sportvisserij Fryslân
Ruben Elsinga
Sportvisserij Groningen Drenthe
Martijn Bakker, Gert van der Veen
Sportvisserij Oost-Nederland
Richard Jansen, Paula Petiet
Hengelsport Federatie Midden Nederland
Ramon Bosman, Marcel Dekkers
Sportvisserij MidWest Nederland
Cor van Houten, Wouter van Oorschot,
Stefan Hooyman
Sportvisserij Zuidwest Nederland
Ed Willems, Cor Kraaij, Arthur van Tienen
Sportvisserij Limburg
Thijs Verstegen
Commissaris wedstrijden
Willem Raven
Wim Kruining
COW-leden
Ton de Bondt
André van Eeten
Sjon Janssen
John van Maasbommel
Rinus Ottens
Rindert Procee
Dirk Vaatstra
Hans Vijgeboom
Sylvester van Willigen
Marc Zwaan
Bondscoaches
Zoetwatervissen
Junioren
Dieter Friederichs
Ron Steijvers
John Savelkoul
Peter Swart
Senioren
Gerrit Ansing
Ben van Ek
Stefan Verhoeven
Streetfishing
Jan Jaap van Heijningen
Zoutwatervissen
Kustvissen Junioren
Martin van de Drift
Remco Geuze
Kustvissen Senioren
Jens de Vrieze (heren)
John Muis (dames)
Bedrijfsvoering
Simone van den Essenburg
Financiën/Facilitair
Elvira van Hattum
Joke Knaap
Maikel Stegeman
VISdocumenten
Gerben Koopmans
Ruud Pannekeet
Kitty Zaal
Jody Bekker
Gonda Krause
Daisy Cardinaal
Lucas Wijfje
Data & ICT
Pieter de Vries
Dick Janszen
Feike Falkena
Jappie Elzinga
Joeri Harte
Administratie
Astrid Galis
Michaéla van Driel
Lindsay de Haan
Ankie Steenbeek
Patricia Boekel
Communicatie & Public Affairs
Diana Pluut a.i.
Belangenbehartiging
Christel Morawek
Axel Teysse
Melvin Scholtens
Communicatieadvies, projecten en actualiteit
Danny Bok
Nynke Straatsma
Robert de Wilt
Jesper Bresser
Marco Kraal
Coert van Opstal
Content en langlopende media
Onno Terlouw
Joran Bal
Mark Pijnappels
Pieter Beelen
Vis & Water
Jan Kamman
Kennis & Onderzoek
Niels Brevé
Willie van Emmerik
Remko Verspui
Marcus de Boer
Connie Kolfschoten
Annika van Dam
Advies & Beleid
Robert Weijman
Paul Wijmans
Willem Romeijn
Gerard de Laak
Gerrit van Eck
David Vertegaal
Martijn Klaver
Martijn Faber
Sport & Vereniging
Ruben Bil a.i.
Wedstrijden
Hubert-Jan van Eijk
Paul Peters
Adrie van der Veen-Speek
Alisha Hansma
Jordi Klaassen
Juridisch/C&H
Ruben Bil a.i.
Daniël Leeuwestein
Nick van Duijn
Rian de Jong
Verenigingsadvisering
Emiel Derks
Bert Zoetemeyer
Gerwin Gerlach
Rob Ceelen
Jarno Veldhuizen
(per april 2025)
Directie
Rosetta Kooistra, directeur
Jan Kamman, adjunct-directeur
Piëtte van Hoorn, adjunct-directeur Belangenbehartiging
Monique Koolen, bestuurs- en directiesecretaris
Mens & Organisatie
Frodo de Valk
Remco Haring
Bureau Sportvisserij Nederland
In memoriam: Nol Sweep
Op 15 juli 2024 overleed Nol Sweep, voormalig voorzitter en erelid van Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland, op 88-jarige leeftijd.
Nol Sweep heeft veel betekend voor de georganiseerde sportvisserij in Nederland. Als voorzitter van HSV Ons Genoegen in Geertruidenberg was hij medeoprichter van Federatie De Maas. Later speelde hij een sleutelrol in de fusie van vier federaties tot Sportvisserij Zuidwest Nederland, waarvan hij van 2002 tot 2015 voorzitter was. Ook op landelijk niveau zette hij zich jarenlang in, eerst als voorzitter van de NVVS en later van Sportvisserij Nederland. Zijn invloed en toewijding hebben blijvende sporen nagelaten. Met zijn bevlogenheid en bestuurlijke inzet inspireerde Nol Sweep velen. Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn hem dankbaar voor alles wat hij heeft betekend.
Ereleden
Naam | Functie |
Nol Sweep | Erelid |
Joop Bongers | Erelid |

Bestuur Sportvisserij Nederland
Bestuur Sportvisserij Nederland (per 31-12-2024)
Naam | Functie | Portefeuille |
Marjan van Kampen - Nouwen | Voorzitter | Integriteit |
Guido Camps | Vice-voorzitter en bestuurslid | Water Natuur |
Marcel Hölterhoff | Penningmeester en bestuurslid | Mens en Organisatie |
Jos Bisschops | Secretaris en bestuurslid | Mariene Natuur |
Rob Geleijnse | Bestuurslid | Ledenbinding en Sport |
Toby Ellson | Bestuurslid | Strategische communicatie |
Ad van Hees | Bestuurslid | Verenigingsontwikkeling |
Rosetta Kooistra | Directeur |
Sportvisserij Nederland is een vereniging die via regionale federaties en ruim 700 lokale hengelsportverenigingen bijna 700.000 aangesloten sportvissers overkoepelt.
Nationaal en internationaal vertegenwoordigt Sportvisserij Nederland de Nederlandse sportvisserij. Directe leden van Sportvisserij Nederland zijn de 7 regionale hengelsportfederaties en 3 landelijke specialistenorganisaties. Zij vormen, samen met de Vertegenwoordiging Sportvissers, de algemene ledenvergadering die het beleid op hoofdlijnen en de begroting bepaalt.
Vanuit de ledenvergadering wordt een bestuur gekozen. Dit bestuur draagt de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid. De bestuursleden vind je hieronder.

Sportvisserij Nederland zet zich in voor een sterke, toekomstbestendige sportvisserij waarin zowel de belangen van sportvissers als de gezondheid van het viswater centraal staan. Als overkoepelende organisatie werken we nauw samen met zeven regionale federaties en ruim 700 lokale hengelsportverenigingen om meer dan 700.000 sportvissers te vertegenwoordigen.
We blikken terug op de organisatorische ontwikkelingen van 2024. We staan stil bij bestuurlijke processen, samenwerkingsverbanden en nieuwe initiatieven die bijdragen aan een transparante, veilige en inclusieve hengelsportsector. Daarnaast besteden we aandacht aan belangrijke thema’s zoals governance, juridische ontwikkelingen, versterking van integriteit en sociale veiligheid, en de verdere professionalisering van de organisatie.
Een belangrijke mijlpaal in 2024 is de voorbereiding op de eenwording van de sportvisserijorganisatie, waarbij we toewerken naar één sterke landelijke structuur. Ook de invoering van het Tuchtrecht en de versterking van de Vertegenwoordiging Sportvissers tonen onze inzet voor een eerlijke en duurzame sportvisserij.
06 Versterking integriteit en sociale veiligheid
01 Bestuur Sportvisserij Nederland
11 Bestuursevaluatie 2024
05 Vertegenwoordiging Sportvissers
08 Diversiteit en inclusie
03 Commissieleden en coaches
10 Tuchtrecht
09 Juridische zaken
04 Adressen sportvisserij-organisaties
07 Privacy
02 Bureau Sportvisserij Nederland
1 Wat betekent vissen voor mensen?
1 Wat betekent vissen voor mensen?
2 Hoeveel mensen vissen eigenlijk?
2 Hoeveel mensen vissen eigenlijk?