Hoe werken we samen?
7
3 Organisatieontwikkeling
1 Onze organisatie
2 Mens en organisatie
6 Ondersteuning verenigingen/federaties in 2023
4 Wie zijn toch die vissers?
5 Hoe zorgen we dat mensen kunnen blijven vissen?
3 Tellingen op de grond en in de lucht
1 Wat betekent vissen voor mensen?
2 Hoeveel mensen vissen eigenlijk?
Organisatieontwikkeling
Om iedereen betrokken te houden, werden regelmatige updates gedeeld via Studio Vis, een online talkshow, en de nieuwsbrief HUPdate. Een informatiemarkt in december bracht iedereen samen om de voortgang te delen. Begin 2024 verwachten we de afronding van meerdere werkgroepen met hun eindproducten en implementatieadvies.
De besturen hebben in 2022 het mandaat voor dit HUP-traject bij de directie/management (BKO-Management) van de acht werkorganisaties gelegd. Het thema Beleid en Strategische communicatie blijft echter voorbehouden aan een bestuurlijk besluitvormingsproces, gezien de diepgaande impact op de organisatie.
HUP - Beleid en Strategische communicatie
Voor een succesvolle samenwerking is een gezamenlijke missie en visie onmisbaar. Daarom hebben we een werkgroep opgericht met een brede vertegenwoordiging uit de organisaties. Deze werkgroep, die rechtstreeks rapporteert aan de besturen, staat in voor de herijking van onze missie en visie. In 2023 zijn de bestuursleden op meerdere momenten rechtstreeks betrokken geweest om input te kunnen leveren.
Strategiedag
Op 10 februari 2023 vond een belangrijke strategische sessie plaats met de besturen en het management van Sportvisserij Nederland, onder leiding van Back2Basics. De 7 federaties en Sportvisserij Nederland hebben gezamenlijk een toekomstvisie bepaald. Er werd een eerste aanzet gegeven tot een gedeelde missie, visie en prioriteiten. Dit vormt de basis voor een Strategisch Kader dat richting geeft aan iedereen binnen de sportvisserij in Nederland.
Uitwerking strategisch kader
Op de strategiedag in februari zijn de eerste stappen gezet voor een toekomstbestendige sportvisserijorganisatie. Met de inzet van de werkgroep is dit strategisch kader in de loop van het jaar verder verfijnd door de inbreng van bestuursleden en beroepskrachten. Belangrijke bijdragen kwamen ook uit de onderzoeken door Kantar en Mulier Instituut. Meer over deze onderzoeken kon je al lezen in hoofdstuk 5. Daarnaast leverden regiobijeenkomsten georganiseerd door de federaties waardevolle inzichten op. Dit alles vormt de basis van waaruit we samen werken aan de toekomst van het sportvissen.
Inspiratiedag
Op 18 november 2023 heeft de Strategiegroep een belangrijke update gedeeld met de besturen en Vertegenwoordiging Sportvissers. De ontwikkeling van onze missie/visie (ons DNA) nadert zijn voltooiing, met de afronding gepland voor begin 2024. Deze sessie was ook het moment waarop de bevindingen uit recente onderzoeken werden gepresenteerd, naast een bespreking van actuele maatschappelijke trends.
De samenwerking tussen de federaties en Sportvisserij Nederland werd positief beoordeeld, met een sterke nadruk op de noodzaak van eenheid, onder het motto samen sterk. Er was brede overeenstemming over het belang van verdere integratie in één organisatie, met de balans tussen centrale sturing waar nodig en lokale vrijheid waar mogelijk.
Op deze dag werd dan ook een bijzondere opdracht gegeven aan het landelijk bestuur van Sportvisserij Nederland: uitwerken van een voorstel tot realisatie van één sportvisserijorganisatie, waarbij de streefdatum 1 januari 2026 is. Het landelijk bestuur is hiermee aan de slag gegaan. Het voorstel is voorgelegd in een extra ALV in maart 2024.
BKO-Management
Het BKO-Management bestaat uit de managers/directeuren van de 7 federaties en de directeur van Sportvisserij Nederland. Het BKO-Management vormt het centrale gremium waarin een groot scala aan onderwerpen wordt besproken en afgestemd.
Het BKO-Management houdt o.a. een vinger aan de pols qua voortgang en resultaten van de diverse HUP-werkgroepen en is de linking pin naar de (federatie)besturen.
In 2023 kwam het BKO-Management maandelijks samen, inclusief twee verdiepende heidagen op 20 juli en 31 oktober. De vergaderingen waren deels online. Los van de geplande overleggen staan de leden van het BKO-Management veelvuldig met elkaar in contact. Er is sprake van korte lijntjes en snelle afstemming.
Het BKO-Management is overigens niet het enige beroepskrachtenoverleg. In 2023 zijn meerdere BKO’s geweest vanuit de volgende beroepskrachtengroepen:
Belangenbehartiging
Jeugd
Communicatie & Ledenwerving
Vis & Water
Zeehengelsport
VISpas
·Controle & Handhaving
Verenigingsadvisering
Wedstrijden
De samenwerking tussen alle collega’s in het hele land heeft door deze overleggen en de HUP-werkgroepen in 2023 een stevige impuls gekregen. Ook deze constatering droeg bij aan de opdracht tot eenwording.
In 2023 is het Harmonisatie en Uniformerings Proces (HUP) krachtig van start gegaan, voortbouwend op adviezen van Berenschot uit 2022. Dit proces streeft naar eenheid in de werkprocessen van de acht werkorganisaties van de sportvisserij, voor betere samenwerking en efficiëntie. Een belangrijke voorwaarde voor de samenstelling van de werkgroepen was dat er zowel medewerkers uit de federaties als medewerkers van Sportvisserij Nederland bij betrokken zouden worden.
De HUP-werkgroepen pakten de volgende thema’s aan:
·Personeelszaken
·Interne communicatie
·Contractbeheer en Financiële administratie
·Controle en Handhaving
ICT
Vrijwilligers
·Beleid en strategische communicatie
Vertrouwenspersonen en vertrouwenscontactpersonen
We benadrukken de waarde van een veilige en respectvolle werkplek, met toegankelijke, externe vertrouwens-personen voor onze collega’s. Een onmisbare schakel voor onze leden om veilig hun sport te kunnen beoefenen, zijn onze vertrouwenscontactpersonen (Astrid Galis, Robert Weijman en Patricia Koelen). In 2023 zijn er geen meldingen bij de vertrouwenspersonen en vertrouwenscontactpersonen binnengekomen.
Gezamenlijke medezeggenschapsraad
Significante vooruitgang boekten we ook op het gebied van cao & arbeidsvoorwaarden, interne communicatie en medezeggenschap, met de oprichting van een gezamenlijke medezeggenschapsraad. Hierin zijn alle acht de organisaties vertegenwoordigd. Deze stappen markeren een belangrijk jaar voor Sportvisserij Nederland en de federaties, waarin we samen bouwden aan een sterke organisatie.
Opleidingen
Eind 2023 hebben we de eerste stappen gezet richting het toekomstbestendig maken van ons opleidingsaanbod voor onze vrijwilligers. Dit hebben we gedaan door het aanbod door te ontwikkelen, te optimaliseren en te uniformeren. Met dit project wil Sportvisserij Nederland niet alleen de kwaliteit van trainer/coaches/instructeurs verhogen, maar een compleet palet aan vrijwilligersopleidingen aanbieden om de sportvisserij te versterken en de hengelsportverenigingen te professionaliseren.
Integriteit
In het jaarverslag Integriteit wordt verantwoording afgelegd over het eerste integriteitsplan van de georganiseerde sportvisserij en de eerste stappen die wij zetten met het werken aan een integere sportvisserij. Naast de preventieve activiteiten voor Sportvisserij Nederland, de federaties en de verenigingen is het goed om te merken dat leden de juiste weg weten te bewandelen en dat er adequaat reactief gehandeld wordt, indien noodzakelijk.
Diversiteit
Vernieuwing en kennis komen niet alleen vanuit de eigen organisatie(s). In de werving & selectieprocedures zetten we assessments in om ontwikkelpunten inzichtelijk te maken. En we huurden een executive search bureau in met focus op diversiteit. We schakelen externen in bij het optuigen van trainingen rond teambuilding, (persoonlijk) leiderschap, integriteit en onderzoek rond diversiteit en inclusie onder onze leden, dat in 2024 wordt uitgevoerd.
In 2023 lag de interne focus bij Sportvisserij Nederland op het vormgeven van de nieuwe organisatiestructuur en de uitwerking van de diverse Mens en Organisatie gerelateerde HUP (Harmonisatie en Uniformering Proces) thema’s.
De nieuwe organisatiestructuur heeft als doel om meer verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen. Daarom hebben we samen met onze medewerkers en medezeggenschapsorganen een pad bewandeld dat leidde tot het opzetten van nieuwe sectoren en teams en het aanstellen van teamleiders. Deze herstructurering, gericht op een vernieuwde aanpak van leidinggeven en werkwijzen, evenals de komst van nieuwe collega's, is onze sleutel tot succes. Hiermee streven we naar een cultuurverandering, want uiteindelijk zijn het de mensen die onze organisatie vormen.
Themateams
In de tijdelijke themateams kunnen medewerkers hun expertise en/of interesse inzetten. Ongeacht in welk team, of (federatie)kantoor ze werkzaam zijn. Er ontstaat verbinding en frisse blikken zorgen voor vernieuwing. Onze zomer- en winterfeesten versterkten deze verbondenheid verder, waardoor alle medewerkers zich echt deel van het geheel voelden.
Mens en organisatie
Bestuursevaluatie
Op 26 oktober 2023 heeft het bestuur de zelfevaluatie gehouden. In de afgelopen jaren is het bestuur qua samenstelling veranderd. Sinds september 2022 wordt er samengewerkt met een nieuwe directeur. De werkorganisatie is volop in ontwikkeling; de organisatie kent een nieuwe organisatiestructuur. Er is veel aandacht voor strategie en beleid; met de federaties wordt volop samengewerkt aan het toekomstbestendig houden en maken van de sportvisserij, waarbij maatschappelijke ontwikkelingen een rol spelen.
Het bestuur constateert dat er goede resultaten zijn bereikt op het gebied van goede water- en visstanden, dat Sportvisserij Nederland samen met de federaties en specialistenverenigingen vaak zichtbaar is geweest met diverse sociaal maatschappelijke projecten (waaronder de ZomerVISkaravaan en Samen VISsen), campagnes als Vang5 en loodvrij vissen en onderzoeken op het gebied van de onderwaternatuur. Dergelijke activiteiten mogen meer voor het voetlicht gebracht worden. We mogen onze trots meer tonen!
Het bestuur heeft ook naar het eigen functioneren gekeken. De nieuwe bestuurssamenstelling brengt met zich mee dat het team nog verder kan groeien in het ‘teamzijn’. Er zit veel energie, de portefeuilles zijn duidelijk en de sfeer is het laatste jaar sterk verbeterd. Ook is gesproken over de verhouding van de bestuursleden tot de werkorganisatie: het bestuur wenst op afstand te blijven van de werkorganisatie. Hoe dit in de praktijk uitpakt is, mede vanwege de nieuwe samenstelling van het bestuur, soms wat zoeken. Geconcludeerd is dat er geen uniforme werkwijze voor is en dat dit ook niet hoeft omdat het afhankelijk is van de inhoud van de portefeuille van het bestuurslid. Wel spreekt het voltallige bestuur zich positief uit over de kennis, kunde en capaciteit van de beroepskrachten en leiding die de werkorganisatie op dit moment heeft.
Als belangrijkste actiepunten naar aanleiding van deze evaluatie worden genoemd: het regelmatig met elkaar bespreken en toetsen of de verhouding werkorganisatie versus bestuur in de praktijk naar wens verloopt, vooral ook om van elkaar te leren. Verder zullen de bestuursleden, die dit nog niet eerder hebben gedaan, de opleiding ‘Code goed bestuur’ van NOC*NSF doorlopen en hun eventuele ontwikkelwensen aangeven en realiseren.
Ereleden
Naam | Functie |
Nol Sweep | Erelid |
Joop Bongers | Erelid |
Specialistenorganisaties
Organisatie | Voorzitter |
De Karper Sportvisserij Nederland | Ad Peij |
Vereniging Nederlandse Roofvissers | Sander Reukers |
Vereniging Nederlandse Vliegvissers | Jos Herrebrugh |
Bestuur Sportvisserij Nederland (per 31-12-2023)
Naam | Functie | Portefeuille |
Marjan van Kampen - Nouwen | Voorzitter | Integriteit |
Guido Camps | Vice-voorzitter en bestuurslid | Water Natuur |
Marcel Hölterhoff | Penningmeester en bestuurslid | Mens en Organisatie |
Jos Bisschops | Secretaris en bestuurslid | Mariene Natuur |
Rob Geleijnse | Bestuurslid | Ledenbinding en Sport |
Toby Ellson | Bestuurslid | Strategische communicatie |
Ad van Hees | Bestuurslid | Verenigingsontwikkeling |
Rosetta Kooistra | Directeur |
Federatie | Voorzitter |
Sportvisserij Groningen Drenthe | Peter Brouwer |
Sportvisserij Fryslân | Obe Veldman |
Sportvisserij Oost-Nederland | Ingmar Boersma |
Sportvisserij MidWest Nederland | Ron Gatowinas |
Hengelsport Federatie Midden Nederland | Bennie van Til |
Sportvisserij Zuidwest Nederland | Paul van Keulen |
Sportvisserij Limburg | Arie Gramsma |
Onze organisatie
Vanuit de ledenvergadering wordt een bestuur gekozen. Dit bestuur draagt de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid. De bestuursleden vind je hieronder.
Algemene ledenvergadering
Op 10 juni 2023 vond de algemene ledenvergadering (ALV) van Sportvisserij Nederland plaats in Sportcentrum Papendal. Daar werd voorzitter Marjan van Kampen herbenoemd voor haar derde termijn en werden de kersverse bestuurders Ad van Hees (verenigingsontwikkeling) en Wijbe Vrind (secretaris) aangesteld. Op 5 september trad secretaris Wijbe Vrind om persoonlijke redenen uit.
De ALV verliep in goede en open sfeer. Alle punten op de agenda werden vlot behandeld en de besluiten werden met een aantal kleine nuanceringen, vragen en toelichtingen snel aangenomen. Alleen voor de meerjarenraming was een korte schorsing nodig, waarna met een toezegging vanuit het bestuur en in wederzijds vertrouwen ook dit punt werd geaccordeerd.
Sportvisserij Nederland is een vereniging die via regionale federaties en ruim 700 lokale hengelsportverenigingen bijna 700.000 aangesloten sportvissers overkoepelt.
Nationaal en internationaal vertegenwoordigt Sportvisserij Nederland de Nederlandse sportvisserij. Directe leden van Sportvisserij Nederland zijn de 7 regionale hengelsportfederaties en 3 landelijke specialistenorganisaties. Zij vormen, samen met de Vertegenwoordiging Sportvissers, de algemene ledenvergadering die het beleid op hoofdlijnen en de begroting bepaalt.