Van waarde voor de maatschappij
3
1 miljard euro geven sportvissers jaarlijks
uit aan hun hobby
204
Samen VISsen-uitjes
bij 93 zorgcentra
528
VISlessen voor bijna
11.000 kinderen
6 Sportieve prestaties
4 Wat vissen nog meer voor ons betekent
5 De grote economische waarde van het sportvissen
3 Vissen om te re-integreren
1 De educatieve waarde
2 Vissen tegen eenzaamheid
6 Ondersteuning verenigingen/federaties in 2023
4 Wie zijn toch die vissers?
5 Hoe zorgen we dat mensen kunnen blijven vissen?
3 Tellingen op de grond en in de lucht
1 Wat betekent vissen voor mensen?
2 Hoeveel mensen vissen eigenlijk?
Sportieve prestaties
Sinds 2013 is Sportvisserij Nederland lid van het NOC*NSF. Met deze aansluiting maakt de sportvisserij ook deel uit van de sportwereld. Het hoge aantal leden onderstreept het brede draagvlak en de diepgewortelde passie voor de hengelsport onder Nederlanders.
In 2023 waren we opnieuw getuige van deze levendige sportcultuur, met meerdere sportieve prestaties van Nederlandse wedstrijdvissers op zowel nationale als internationale toernooien. Deze sportieve prestaties waren niet mogelijk geweest zonder de tomeloze inzet van de diverse coaches en vele vrijwilligers.
Team Holland sleepte in 2023 drie wereldtitels, twee zilveren en één bronzen medaille in de wacht.
Bijdrage sponsoren en Nederlandse Loterij
Ook de sponsoren van diverse competities en nationale selecties hebben in 2023 een wezenlijke bijdrage geleverd aan de behaalde successen. Speciale dank gaat daarom ook uit naar sponsoren PENN, Evezet, Fisherman’s Friend en SD Sportswear. En dan was er nog de jaarlijkse financiële bijdrage vanuit de Nederlandse Loterij – die jaarlijks tientallen miljoenen euro’s uitkeert aan de Nederlandse sport, ter bevordering en ondersteuning van zowel de topsport als sport in de volle breedte. Sportvisserij Nederland ontving in 2023 een bedrag van € 1.279.289,- van de Nederlandse Loterij.
Nieuw: NK Kustvissen koppel
In 2023 werd voor het eerst het NK Kustvissen Koppel georganiseerd. Over een totaal van twee wedstrijden (20 mei in Domburg en 30 september in Noordwijk) waren Frank Dekker en Johan Rombouts het sterkste van de 75 deelnemende koppels. Ze scoorden 16 punten. “Je moet een beetje geluk hebben met de loting. Zeker in Noordwijk zijn de stekken erg verschillend. Als je pech hebt, heb je enkel ondiep water voor je neus. Gelukkig kunnen mijn koppelmaat en ik heel ver gooien. Zo konden we toch de wat diepere delen bereiken en aardig wat wijting en schar vangen”, licht Frank Dekker toe.
Top-3 koppelklassement
Frank Dekker en Johan Rombouts, 16 punten
Klaas Winter en Rico ‘t Mannetje, 18 punten
Rob Punselie en Ricardo Calle, 22 punten
Gedenkpenning FIPS-Mer
De internationale zeevisbond FIPS-Mer eerde Sportvisserij Nederland met een speciale gedenkpenning, een erkenning voor de bijdrage aan de internationale wedstrijdsport en de bevordering van sportvissen als middel voor maatschappelijk werk en natuurbehoud.
Topsportgala
Het wedstrijdseizoen werd in december traditiegetrouw afgesloten met een groot topsportgala voor ruim 350 deelnemers in het congrescentrum Papendal. De presentatie werd verzorgd door Sjoerd van Ramshorst, presentator van Studio Sport en Studio Voetbal.
Op het gala vierden we de prachtige prestaties van onze wedstrijdvissers. Frank Peene, Mandy Swart en Mathias Baas schitterden als resp. Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar. Het gala zette ook Henri Karremans in de spotlights met een oeuvreprijs voor zijn jarenlange bijdrage aan de hengelsport, zowel op het water als daarbuiten.
Nieuw: ONK Feedervissen Junioren
In september vond de eerste editie van het Open Nationaal Kampioenschap Feedervissen Junioren plaats. In tegenstelling tot andere Open Nationale Kampioenschappen gold een open inschrijving en waren er geen federatieve selectiewedstrijden. Uiteindelijk troffen 17 junioren elkaar aan het Kanaal door Voorne. Lars Groeneveld was de beste in de U15-categorie, terwijl Robin van der Laar de overwinning boekte in de U20-categorie en Collin Besselink zich tot kampioen kroonde bij de U25.
WK Dobber clubs: Brons
Team HSV de Karper Voerendaal - Tinca Tinca won in juli 2023 een bronzen medaille bij het Wereldkampioenschap Dobber clubs in Polen. De Nederlanders eindigden op hetzelfde puntenaantal als hun Tsjechische tegenstanders, maar het vangstgewicht was lager. De wereldtitel ging overtuigend naar het Italiaanse team Lenza Emiliana Tubertini. “We zijn tevreden met dit resultaat, zeker gezien het sterke deelnemersveld”, aldus Sjors Milder.
Top-3 teamklassement
Lenza Emiliana Tubertini (Italië), 31 punten
Crazy boys - Maver (Tsjechië), 44 punten
Team HSV de Karper Voerendaal - Tinca Tinca (Nederland), 44 punten
WK Feedervissen: Zilver
Team Holland heeft de zilveren medaille behaald bij het WK Feedervissen in Servië. Hongarije pakte de wereldtitel. Team Holland bestond uit Ramon Ansing, Danny van den Ende, Martijn Kroes, Jan Willem Plekkenpol en Frank van der Schaft. “We zijn tevreden met de zilveren medaille. Uiteraard gingen we volledig voor de wereldtitel, maar de verschillen met onze achtervolgers waren klein”, aldus bondscoach Jan van Schendel.
Top-3 landenklassement
Hongarije, 32 punten
Nederland, 36 punten
Engeland, 38 punten
WK Streetfishing: Zilver
Ook bij het wereldkampioenschap Streetfishing in Italië haalde Team Holland een mooie tweede plaats. De ploeg bestond uit Johannes Elzinga, Gerben Jorritsma, Tim Kunst, Bart van de Walle, reserves Martijn Leus en Félix Sens en bondscoach Jan-Jaap van Heiningen. Het waren dezelfde vissers die vorig jaar in Zwolle wereldkampioen werden. Dit jaar bleek Roemenië nipt te sterk.
Top-3 landenklassement
Roemenië, 19.5 punten
Nederland, 20.5 punten
Moldavië, 20.5 punten (minder vis t.o.v. Nederland)
WK Kustvissen Junioren: Goud
Matthias Baas (20) uit Krabbendijke won in oktober individueel het WK Kustvissen in de categorie onder 21. Tijdens dit wereldkampioenschap in eigen land won hij op de tweede dag zijn vak en behaalde overall dagwinst op de derde dag. Matthias: “Ik heb nog nooit eerder goud gewonnen, ook niet op een NK. Dat ik nu wereldkampioen ben is fantastisch natuurlijk. Echt niet te bevatten.”
Het WK Kustvissen Junioren 2023 werd georganiseerd door Sportvisserij Nederland, in goede samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland en HSV Westkapelle. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers kijken we terug op een geslaagd WK. De prijsuitreiking vond plaats in een goed gevuld theater De Parel in Domburg.
WK Kustvissen: 2 x Goud
Bij het WK Kustvissen in Italië zorgden de Nederlandse mannen in november voor een sensatie door het goud te veroveren als landenteam. Het oranjefeest werd extra bijzonder door de individuele wereldtitel van Frank Peene. Alweer de tweede in zijn carrière.
“Van tevoren hoopten we op een medaille, dit was ver boven verwachting”, aldus Frank Peene. Team Holland bestond uit de sportvissers Marijn Gabriëlse, Kees Gillissen, Erik Hollestelle, Rico ’t Mannetje, Joeri Minderhoud en Frank Peene. Zij werden begeleid door bondscoach Rob Punselie en assistent-coach Ricardo Kalle.
Top-5 landenuitslag heren
Nederland, 15 punten
Portugal, 16 punten
Italië, 17 punten
De grote economische waarde van het sportvissen
Sportvissen is, net als andere sporten, niet gratis. Om te kunnen vissen heb je onder andere materiaal en aas nodig. Daarnaast heb je als visser soms te maken met reiskosten, eten en drinken tijdens het vissen en uiteraard de aanschaf van de VISpas. Al die sportvissers samen zorgen voor een enorme bijdrage aan de Nederlandse economie.
Het totale aandeel van de Nederlandse sportvissers aan de economie is ongeveer één miljard euro per jaar. Dit is dus niet de economische betekenis van de sportvisserij, maar uitsluitend de uitgaven van alle Nederlandse sportvissers. Niet meegerekend zijn de uitgaven van meer dan 100.000 sportvissers uit het buitenland die geregeld of als onderdeel van een vakantie of weekend in Nederland komen vissen.
Verder is er natuurlijk de sociaal-economische waarde van de tienduizenden vrijwilligers van de sportvisserij en de economische waarde van het controleapparaat met fulltime medewerkers, boa’s en controleurs. Vergeet ook niet de bijdrage die de sportvisserij levert aan het herstel, bescherming en verbetering van de visstand en van onschatbare waarde is natuurlijk het feit dat 1,7 miljoen mensen in Nederland door het sportvissen gezonder blijven, minder stress ervaren en daarmee de samenleving heel veel geld bespaart.
De totale economische bijdrage van sportvissers aan de maatschappij is dus nog vele malen hoger dan het bedrag van één miljard euro.
Wat vissen nog meer voor ons betekent
Vissen als remedie tegen PTSS:
Licht verstandelijk beperkte Giovanni vist graag met zijn zorgbegeleider nadat zijn opa overleed:
Vissen als medicijn tegen pijn:
Sportvissen is voor ontzettend veel mensen een enorm waardevolle activiteit. Denk aan ouderen, mensen met een beperking, daklozen, mensen met een psychische aandoening als ADHD, autisme of PTSS. En niet alleen om er even uit te zijn, maar zelfs ook als therapie.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sportvissen een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en de kwaliteit van leven. En dat vissen bijdraagt aan een verhoogd zelfvertrouwen, minder stressbeleving en een betere stemming. Talloze praktijkvoorbeelden onderschrijven dit.
Vissen om te
re-integreren
Concentratie, rust, succesbeleving en verbinding met de natuur zijn belangrijke waarden van het vissen. Ze hebben een positieve uitwerking op mensen. Het zorgt zelfs voor positieve gedragsverandering. Sinds 2021 hebben we een bijzonder samenwerkingsverband met de penitentiaire inrichtingen in Veenhuizen, Sportvisserij Groningen Drenthe, Hengelsportvereniging Veenhuizen en Harkboot.nl. Het doel is om gedetineerden via de hengelsport nieuwe kansen te bieden en hen voor te bereiden op een nieuw begin buiten de gevangenismuren.
In september 2023 organiseerde de penitentiaire inrichting Veenhuizen een bijzonder evenement. Een viswedstrijd als side event van het ‘Football Works!’-programma. De viswedstrijd was een groot succes, ook voor deelnemers die nog nooit hadden gevist. De spanning van het voetbal verdween direct en het gevoel van rust en kameraadschap langs de waterkant kwam hiervoor in de plaats. Vissen hielp hen te ontspannen en even hun zorgen te vergeten.
Het evenement benadrukte ook het belang van goede gedragingen. Alleen gedetineerden die zich goed gedroegen mochten meedoen. “Dat ochtendje vissen moeten ze wel verdienen. Het is hier geen zomerkamp”, aldus Wouter, werkmeester en viscoach bij PI Veenhuizen.
De viscommissie van PI Veenhuizen, ondersteund door de Hengelsportvereniging Veenhuizen, organiseert niet alleen viswedstrijden, maar biedt ook werkervaring en de kans op een baan bij lokale bedrijven zoals bij Harkboot. Dit soort initiatieven laat zien hoe vissen kan bijdragen aan de positieve ontwikkeling van mensen en hun voorbereiding op re-integratie in de samenleving. “Het is fijn dat je mensen van buiten tegenkomt die enthousiast zijn om je op weg te helpen richting je re-integratie. Zo wordt je wereld binnen de vier muren toch weer wat groter”, aldus Hans, gedetineerde van PI Veenhuizen.
Voor veel mensen die ouder worden, wordt het wereldje steeds kleiner. Vissen kan helpen om die eenzaamheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld met ons programma Samen VISsen. Dit programma, gericht op bewoners van zorgcentra, verbindt ouderen met de natuur, vermindert stress en bevordert sociale interacties.
Samen VISsen
Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en tegelijkertijd in spanning afwachten of de dobber ondergaat: voor veel bewoners van zorgcentra is dit niet meer vanzelfsprekend. Naast de bewoners vindt ook het personeel van zorgcentra het daarom fantastisch dat de hengelsport deze uitjes organiseert. Zorgbegeleider Angela Witteveen van de Haagse Wijk- en Woonzorg: “Ik merk dat onze bewoners vrolijk worden van het vissen. Dat ze het naar hun zin hebben. Ze zitten gelijk op de praatstoel en er komen gewoon heel veel mooie herinneringen naar boven. Dat is gewoon genieten, ook voor ons als begeleiders.”
Het programma draait op honderden vrijwilligers van hengelsportverenigingen en wordt ieder jaar succesvoller. Waar Samen VISsen in 2021 nog voorzichtig begon met 64 uitjes, stonden de deuren van zorgcentra in 2022 wagenwijd open. Met 171 visuitjes werd in dat jaar het aantal visuitjes bijna verdrievoudigd. Ook in 2023 is het Samen VISsen-programma verder gegroeid tot maar liefst 204 visuitjes bij 93 verschillende zorgcentra, met in totaal 1.579 deelnemers.
Afgelopen jaar zijn 42 Samen VISsen-coaches vol enthousiasme aan de slag gegaan met het organiseren van deze visuitjes bij zorgcentra. Dit zijn de coördinatoren vanuit de lokale hengelsportvereniging. Deze begeleiden, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers, de deelnemers aan de waterkant en helpen ze bij het vissen. Voor zorgcentra is meedoen aan Samen VISsen gratis. De hengelsportverenigingen worden ondersteund door de federaties en Sportvisserij Nederland met onder meer hengelmateriaal en een vergoeding.
Vissen tegen eenzaamheid
De educatieve waarde
ZomerVISkaravaan
In de zomer van 2023 organiseerden we alweer de vijfde editie van de ZomerVISkaravaan. Met 34 evenementen door heel Nederland trok de karavaan in totaal bijna 2.000 kinderen. Die maakten op een leuke en laagdrempelige wijze kennis met het sportvissen en werden in contact gebracht met de natuur.
De activiteiten, waaronder het leren onthaken en het vissen met een dobber, waren niet alleen leuk maar ook leerzaam. Het evenement benadrukt het belang van vissenwelzijn en aandacht voor de natuur. Bij het maken van een vistuigje gebruiken we dan ook loodvrije gewichtjes en een weerhaak-loos haakje. Het is belangrijk dat jongeren direct leren hoe je met vissen om hoort te gaan.
In totaal namen 1.893 kinderen deel aan de verschillende lokale evenementen. Gemiddeld waren er 58 kinderen per evenement. Een toename van zo’n 25% ten opzichte van een jaar eerder. De positieve reacties en de toegenomen deelname tonen aan dat de ZomerVISkaravaan een belangrijke rol speelt bij het introduceren van jongeren tot de sport. Na afloop kregen alle deelnemers een gratis Stekkie hengel, een goodiebag en een gratis jeugdvergunning van de lokale vereniging.
Vissen biedt unieke educatieve kansen. Het leert kinderen en jongeren over milieu, duurzaamheid en onze ecosystemen. In een tijd waar toch al snel naar beeldschermen wordt gegrepen, is vissen een mooie manier om jongeren te verbinden met de buitenwereld en hen belangrijke levenslessen mee te geven. Ook in 2023 waren er diverse initiatieven voor de jeugd.
Programma VISsenschool
Het VISsenschool-programma van Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties was in 2023 een groot succes. Dankzij de inzet van enthousiaste VISmeesters, VISjuffen en vrijwilligers van hengelsportverenigingen zijn er 528 VISlessen gegeven, waarbij bijna 11.000 kinderen zijn bereikt.
VISlessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de waternatuur en de sportvisserij. Kinderen in de hoogste klassen van de basisschool krijgen les van een speciaal opgeleide VISmeester of VISjuf die ze alles vertelt over vissen en de onderwaternatuur. Na dit klassikale uurtje (vis)biologie volgt een visexcursie naar een water dichtbij school. Daar wordt het geleerde onder toeziend oog van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging in de praktijk gebracht. Plezier, verwondering en respect voor de vis en de natuur staan daarbij centraal.